sunnuntai 8. joulukuuta 2013

2. ADVENTTI



























Pitkä viikonloppu on vietetty rauhassa kotona joulukortteja askarrellen ja leffoja katsellen. 
Lukuunottamatta joulukuusta, kotona alkaa olemaan maksimimäärä joulukoristeita, nyt kun viimeiset hain kellarista ja laittelin niitä ympäri kotia. Ehkä valkoiselle amaryllikselle on vielä tilaus, punainen kun jo kukkii keittiön pöydällä.



Kävin hakemassa havuja maljakkoon ja heti tuli niin jouluinen fiilis! 





Näin toisen adventin kunniaksi kävimme suorittamassa suurimmat jouluostokset, enää pari pienempää juttua puuttuu ja nekin hoidan ensi viikolla. Aikaa jouluostoksien tekoon meni tunti. Valmiin ostoslistan kanssa on helppo toimia, eikä kaupassa tuntunut edes olevan suurempaa ryysistä, ihan iisisti sai edetä. 



Se on kuulkaa 16 päivää jouluaattoon! Jaiks! Vielä on itsetehtävät joululahjat vähän vaiheessa, onneksi kortit sentään sujahtaa postiin huomenna, niin voi raksia yhden kohdan yli to do -listasta! :)


Kuinkas siellä edetään joulusuunnitelmien kanssa? Entä lähteekö joulukortteja postiin?


Ihanaista illanjatkoa,
Blondi


perjantai 6. joulukuuta 2013

SINIVALKOINEN PÄIVÄ


Kaunis, valoisa ja valkoinen päivä. Lunta on satanut vihdoin täällä etelässäkin vähän ja maa on ohuen lumikerroksen peittämä. Aamu on ollut rauhallinen ja lokoisa pitkien yöunien jälkeen. Tulee tarpeeseen pitkän viikonlopun lepo.

Itsenäisyyspäivä meillä vietetään rauhassa kotona saunoen ja tehden hyvää ruokaa. Linnan juhlat katsotaan myös, vaikkakaan tänä vuonna niitä ei Linnassa vietetäkään. Onpa mielenkiintoista nähdä erilainen Itsenäisyyspäivän vastaanotto tänä vuonna, tai minkälaisiin asuihin vieraat ovat pukeutuneet. Kuulin eilen kavereiltamme, että heidän tuttu, ihan tavis-henkilö oli saanut kutsun juhliin! Ilmeisesti Linnan juhlissa on aina joku tavis-kiintiö myös:) Taitaisin itse olla melkoisessa paniikissa, jos tuollainen kutsu pamahtaisi postiluukusta! Olishan se tietty myös ihan järjetön kunnia!

Kun ilta alkaa hämärtää, lähden viemään kynttilää vaarini haudalle. Kiitos itsenäisestä Suomesta kuuluu hänenkaltaisille rohkeille sankareille ja on hyvä palauttaa se mieleen aina silloin tällöin. Perinteiset sinivalkoiset kynttilät sytytän kuuden aikaan myös ikkunalle. 

Hyvää Itsenäisyyspäivää.

Kuva täältä


torstai 5. joulukuuta 2013

HERKULLINEN BURGUNDINPATA


Suussa sulavaa, höyryävän kuumaa, punaviinikastikkeessa kypsynyttä lihaa ja kasviksia...
 
Pataruoat on helppoja tehdä, sillä ruoka valmistuu uunissa ihan itsekseen. Hyvän pataruoan salaisuus on haudutus. Odottelen mielelläni padan kypsymistä useammankin tunnin ja sillä välin voi tehdä vaikka ulkona lenkin tai kämpän siivouksen!

Burgundinpata tarvitsee vähän enemmän vaivannäköä muutaman pannulla pyöräyttämis-vaiheen takia, mutta se palkitaan ruoan maussa. Tätä kannattaa ehdottomasti kokeilla! Tällä reseptillä valmistettua burgundinpataa tuli tarjoiltua siis viime viikonlopun pikkujouluissa kotonamme.



 
BURGUNDINPATA (n.8 hengelle)

n. 1 kg naudan lihaa (sisäpaistia/paahtopaistia)
0,5 dl gluteenittomia jauhoja tai vehnäjauhoja
1 tl mustapippuria
2 tl suolaa

2 pkt pekonia
3 porkkanaa
pala juuriselleriä
5 shalottisipulia
1 prk tomaattipyrettä
sokeria
0,5 dl konjakkia
7 dl punaviiniä
1 lihaliemikuutio
2 dl kiehuvaa vettä
3 laakerinlehteä
tuoreita yrttejä maun mukaan


Pidä lihaa huoneenlämmössä tunnin verran ennen pilkkomista reiluiksi kuutioiksi. 
Sekoita jauho, mustapippuri ja suola ja pyörittele lihapalat jauho-mausteseoksessa. 
Kuutioi porkkanat, sipulit ja selleri.

Siivuta pekoni ja paista puolet siitä öljy-voiseoksessa pannulla. 
Kun pekoni on saanut väriä, lisää kasvikset. 
Kun ne ovat saaneet väriä, lisää pyre ja ripaus sokeria. 
Lisää pannulle puolet konjakista ja n. 1 dl punaviiniä. 
Anna hautua hetki ja lisää lihaliemikuutio ja 1 dl vettä. 
Kaada seos pataan. 

Paista toinen puoli pekonista ja lisää jauhotetut lihapalat pannulle. 
(iso lihamäärä kannattaa paistaa parissa erässä)
Paista pinnat nopeasti kiinni ja lisää lihat ja pekonit pataan. 
Laita pannulle loput konjakista, loput punaviinistä ja tilkka kiehuvaa vettä. 
Sekoita nesteeseen pannun maut ja kaada pataan. 
Pyöräytä ainekset padassa keskenään.
Lisää laakerinlehdet ja tuoreet yrtit. 
(Itse pidän timjamista kovasti!)

Kypsennä ensimmäiset 30 minuuttia uunissa 250C. 
Sekoita ja pudota tämän jälkeen lämpö 125C. Anna hautua pari-kolme tuntia.


Itse käytän mummini vanhaa Römertopfin savipataa ja ennen käyttöönottoa pidän sitä veden alla tiskialtaassa vartin verran. Savi on huokoista matskua ja on hyvä antaa sen lillua vedessä ja imeä itseensä kosteutta. Savipatahan laitetaan myös AINA kylmään uuniin. Sitä ei myöskään saa laittaa astianpesukoneeseen ja itse pesen sen aina vain vedellä. Savi myös imee herkästi itseensä hajuja ja makuja, joten jos padassa kypsentää esim. kalaa, ei kannata kypsentää siinä enää muita kuin kalaruokia.



























Oi nam! Ihan taivaallisen hyvää, vaikka itse teinkin! :)



Onpa ihanaa, että on pitkä viikonloppu! Tänään istumme iltaa ystävien luona, Itsenäisyyspäivä vietetään rauhassa kotona parit kynttilät klo 18 sytyttäen. Vien kynttilän myös vaarin haudalle, sillä hänen ja tuhansien muiden vaarien ansiosta olemme itsenäisiä tänä päivänä. Sunnuntaina sitten hoidetaan lahja-asiat pakettiin kirjaimellisesti, kun lähdemme suorittamaan jouluostoksia.

Onko teillä Itsenäisyyspäivään kuuluvia perinteitä?


Blondi

keskiviikko 4. joulukuuta 2013

PORORIESKARULLAT (GLUTEENITON)



























PORORIESKARULLAT (GLUTEENITON) n. 24 kpl

3 kpl rieskoja
100 g kylmäsavuporoa
1 prk Philadelphia tuorejuustoa
tuoretta timjamia
mustapippuria


Pilko poronliha pieniksi kuutioiksi tai suikaleiksi
Sekoita pilkottu liha, tuorejuusto ja mausteet keskenään sekaisin
Mustapippuria ja timjamia maun mukaan

Levitä poronliha-tuorejuustoseos rieskojen päälle
Rullaa rieskat ja leikkaa parin sentin paksuisia paloja
Asettele lautaselle tuoreiden yrttien kera
 Nauti!


Nämä rieskarullat ovat superhyviä! Näitä siis tarjoilin fingerfoodina viime viikonlopun pikkujoulu-illallisilla. Vilja-allergiastani johtuen tein rieskat Moilashyvän gluteenittomiin rieskoihin, eikä vieraatkaan maistaneet mitään eroa tavallisiin :) Olen myös kala-allergikko, joten muiden herkutellessa kalaa joulupöydässä, minä vetelen yleensä näitä rieskarullia. Sopii myös joulupöytään siis erinomaisesti!


Kokeilkaa, tosi hyviä ja nopea valmistaa!
Blondi

tiistai 3. joulukuuta 2013

ILLALLISKATTAUS PIKKUJOULUHENKEEN



Kylmäsavupororieskarullia
Burgundinpata
Piparkakkujäädyke ja puolukkasoosi



























Vietimme lauantaina pikkujouluhenkisiä illanistujaisia meillä. Yllä tarjolla ollut menu, josta jokaisesta ruoasta tulossa reseptiä paikkoin!

Vieraina oli hyvä ystäväpariskunta, josta varsinkin naispuolinen pitää kovasti perinteisestä joulusta ja perinteisistä jouluväreistä. Siksipä loihdinkin kattauksesta siihen mielikuvaan sopivan. 

Punaiset katelautaset olen ostanut todella monta vuotta sitten Indiskasta. Niille ei tätä nykyä ole kovin paljon käyttöä, sillä omat mieltymykseni ovat tätä nykyä vähän enemmän valkoiseen vivahtavat. Täytyy silti sanoa, että oli ihana kattaa reippaan punaista pöytään ja tehdä vähän perinteisempää settiä.



Kaitaliinat olen itse ommellut harmaista pellavakankaista ja tuosta lumihiutalein kuvioidusta puuvillakankaasta sopiviksi tämän pöydän mittoihin. Kristallilasit kaivan yleensä esiin erikoistapauksissa, lähinnä jouluaattoisin tai jos esim. vanhemmat tulevat syömään tms. Muutoin viini- ja vesilaseina käytän ihan normilaseja.



Katan yleensä pöydän jo edellisenä iltana. Tässä tapauksessa paria päivää ennen, sillä olin itse perjantaina viettämässä työpaikan juhlia, niin laitoin tämän pöydän kuntoon jo torstaina. Valokuvia räpsin eri päivinä, joten valaistuskin on sen mukaista. Haaveilen uudesta kamerasta! Pukinkonttiin en silti sitä toivo, vaan tarkoitus on lähteä katselemaan joulun jälkeisiä aleja.

Tässä vielä iltahämärässä otettu räpsy pöydästä. Oli ihanan tunnelmallista syödä kynttilöiden ja jouluvalojen valossa.  



Iskeekö teihin punainen kattaus?

Blondi

maanantai 2. joulukuuta 2013

NO VIHDOIN SITÄ LUNTA!!


Piti postailla kyllä ihan muista aiheista, mutta ihan pientä riemua tämä ihmislapsi nyt kokee, sillä taivaalta tupruttaa lunta! Eikä edes mitään jalkarättejä, vaan isoja hiutaleita, ihka aitoa lunta, joka jää maahan! Jippii! :D

Pientä talvea on tullut myös olkkariin lisää. Laitoin suureen lattiamaljakkoon huurteisia ja kimalteisia oksia, joihin ripustin lasisia tähtiä. Ne näyttää ihan pakkaskiteiltä. Nyt ne sopii hyvin myös tuohon ihanaan valkoiseen vaippaan ulkona!





























Nyt kun likimain pysytään nollan alapuolella ja hauvojen tassut ovat harvemmin kuraiset, uskalsin ottaa valkoisen maton takaisin myös eteiseen Puppyn alle. 



Kävimme herra-hauvamme kanssa tänään eläinlääkärissä. Hauveli on läpsytellyt ja raapinut vasenta korvaansa parisen viikkoa epäsäännöllisen säännöllisesti ja olin siitä vähän huolissani. Korvassa ei kuitenkaan ollut selkeää oireiden aiheuttajaa; ei tulehdusta, ei punoitusta, tärykalvo siisti, eikä mitenkään erityisen paljon mitään mönjääkään. Korva on kuitenkin ihan selkeästi häirinnyt hauvaa. Nyt laitellaan sitten korvatippoja ja toivotaan, että oireet menevät sillä. Minun ihana pieni karvaturrini <3


Voi kun tuo lumi nyt pysyisi ja sitä tupruttaisi paljon lisää! Huomenna olisi ihana herätä siihen valoon, minkä lumi tuo tullessaan. Olisi aika mukavaa vaihtelua tähän pimeydessä pakertamiseen.

Talvenvalkoista iltaa <3

Blondi



sunnuntai 1. joulukuuta 2013

1. ADVENTTI


Ulos kun katsoo kolmen jälkeen iltapäivällä, on jo hämärää. Mieltä piristää ihanat inspiraatiokuvat ja ensimmäiseen adventtipäivään sopivasti, ne ovat tietty jouluisia. Nyt se joulunodotus ainakin itselläni konkretisoituu joulukuun myötä. Nyt saa rauhassa touhottaa joulusta! 





Hyvää adventtisunnuntaina ja joulukuun ensimmäistä <3

Jouluisin ajatuksin,
Blondi



Kuvat mtv3